top of page
DSC_0200.JPG

Hooggevoeligheid - hsp

Jouw talent!

Hooggevoeligheid is een persoonskenmerk. 15-20% van de bevolking is hooggevoelig.

​

Maar wat is hooggevoeligheid precies? 

Bij personen die hooggevoelig zijn is het zenuwstelsel gevoeliger voor prikkels dan gemiddeld. Er komen meer prikkels binnen en worden minder prikkels weggefilterd. Het verwerken ervan kost daarom meer tijd en energie dan bij andere mensen.

​

Hoe kunnen we dit nu zien in het dagelijks leven?
Hooggevoelige personen genieten doorgaans vaak meer van het leven, ze zien de schoonheid in kleine dingen. Ze zullen hun tijd nemen vooraleer ze antwoorden op een vraag, of om hun mening te geven. Ze houden ook van diepgaande contacten met mensen, ze voelen anderen erg goed aan, en zullen hun ook graag helpen vanuit hun verantwoordelijkheidsgevoel.
Klinkt niet slecht, toch? Zeker als je weet dat dit maar enkele

eigenschappen van hsp zijn. 

Toch merken we dat hooggevoeligheid vaak als last wordt gezien. Hoe komt dit?

Het merendeel van de bevolking, 80-85%, is niet hooggevoelig. Het is dan ook logisch dat dit deel van de bevolking het meeste invloed heeft op de maatschappij. Dit zorgt ervoor dat we een drukke maatschappij hebben; overvolle steden, hoge werkdruk, we willen daadkracht, assertiviteit is nodig, de drukke beelden op tv, heftige discussies...


Hoe gaan we hier mee om als hsp?

Hooggevoelige personen gaan zich proberen aan te passen aan de eisen van de maatschappij, vaak ten koste van zichzelf. Ze gaan zich vergelijken met een "norm" waar zij niet aan kunnen voldoen. Het is dus belangrijk als hsp hier juist mee leren om te gaan.


Ervaar jij als hsp problemen in je dagelijks leven?

  • Je vergeet veel door de drukte op het werk, je maakt regelmatig fouten terwijl je dit anders nooit deed. 

  • Als je in de auto zit, zet je geen radio op, het was te druk, je hebt nood aan stilte.

  • Je dochter is kwaad als ze uit school komt, toch was het een dag als een ander. Bij het minste beetje wat je zegt, roept ze, slaat met de deuren, rent weg. Ik weet niet hoe ik dit het beste aanpak. 

  • Je voelt je al weken erg moe, je kan het je niet opbrengen eten te maken, of je huishouden te doen. Je merkt dat je snel geïrriteerd bent.

  • Je doet altijd zo je best voor anderen, maar hebt het gevoel dat dit van één kant komt. Je hebt er meermaals een opmerking over gegeven, maar het lijkt niet door te dringen. 

  • ...

​

Herken je je in één van bovenstaande situaties? Of zit je met anderen vragen of situaties waar je wel wat ondersteuning bij kan gebruiken. Neem dan vrijblijvend contact, dit kan per mail of telefonisch.

​

Werkwijze

Aanmelding

De eerste stap naar verandering...

Aanmelden kan via mail of telefonisch.
Je geeft een korte uitleg over de situatie. Indien ik je kan helpen, maak ik graag een afspraak. Anders verwijs ik je graag door naar collega's.

Intake

Tijd om je hart te luchten...

Kom gezellig op de koffie/ thee.
Ik luister graag naar je verhaal.
We bespreken de verdere aanpak.

Coach- traject

Tijd om te veranderen...

We starten met het op jouw afgestemde traject.
Je komt regelmatig op de koffie/ thee.
Je gaat thuis aan de slag met opdrachten. 

bottom of page