• Sofie Schouteden

In tijden van veranderingen, denk jij ook aan tijd voor jezelf?

Dagelijks worden we geconfronteerd met corona. Via nieuwsberichten, radio, tv, maar ook in onze eigen leefomgeving. De leefomgeving is voor iedereen veranderd op dit moment, en dat kan soms best lastig zijn.

Anna, werkt momenteel thuis, haar man, Jesse werkt in het ziekenhuis. Ze hebben samen twee jonge kinderen. Tijdens deze "coronatijd" werken ze dagelijks met een vaste structuur voor de kinderen. Ondanks de structuur is het best een stressvolle dag voor Anna. Ze krijgt veel minder werk gedaan dan normaal, waardoor ze vreest haar deadline te missen. In haar gedachte: "Ik heb nog nooit een deadline gemist.", "De baas zal denken dat ik niets doe thuis."... De kinderen voelen haar stress, en zijn hierdoor ook emotioneler, maken ruzie en wenen. Anna reageert hierop dan weer geïrriteerd, ze is overprikkeld van al dat lawaai, haar gedachten, de tijdsdruk... Ze is al aan het aftellen tot het moment dat Jesse terug is zodat hij het even kan overnemen. Dan is het zover, Jesse komt binnen, en begint onmiddellijk te ventileren over zijn werk. "Wat een drukke dag was me dat! Ik kan niet meer, ik ga me even douchen voor we gaan eten!" Anna kan wel springen van woede, ze heeft nog niet eens de tijd gehad om eten te maken, ze is zelf erg moe, en zou ook wel wat rust kunnen gebruiken!


Tim woont op een appartement. Hij is een heel sociale persoon en hij doet veel aan teamsport. Momenteel werkt hij van thuis uit. De eerste weken vond hij dit best wel comfortabel. Hij moest niet zo vroeg uit bed om de trein naar het werk te nemen. Hij moest geen kostuum aantrekken, Hij kon zijn werk thuis zelf wel wat regelen, en nam pauze wanneer het voor hem uit kwam. Best wel efficiënt werken voor hem. Nu er een aantal weken voorbij zijn mist hij steeds meer de sociale contacten. Hij is dan wel nog eens gaan lopen, maar dat is anders dan voetballen in team. Hij belt wel regelmatig naar familie en kameraden, al is dat niet hetzelfde als echt contact. Hij merkt dat hij ook niet meer zo goed gezind is als anders. Zijn gedachten worden steeds negatiever. Het doet wel iets met hem, het alleen zijn, hij voelt zich erg eenzaam.


Jim en Alice wonen pas samen, ze werken beiden fulltime. Jim is momenteel technisch werkloos, Alice werkt gewoon verder. Ze hebben afgesproken, nu dat Jim thuis is, hij het huishouden op zich neemt en boodschappen zal doen. Het koken doen ze samen. Toch zorgt dit voor de nodige frustraties. Jim vindt het best wel "chill" zo alleen thuis zijn. Hij neemt zijn tijd om enkele series te kijken, te gaan joggen en als er nog wat tijd is, doet hij iets in het huishouden. Hij is van het principe: "Er loopt niets weg, ik heb nog voldoende tijd voor het huishouden". Maar daar denkt Alice anders over. Ze had andere verwachtingen als ze thuis kwam. Ze had gehoopt dat Jim toch al meer had gedaan. Na een lange dag kan ze dit er even niet bij hebben. "Beeld zonder klank ten huize, Jim en Alice."


Francois en Mia zijn beiden gepensioneerd, ze doen alles samen. Samen boodschappen doen, tweewekelijks op bezoek in het rusthuis, samen fietsen. De maatregelen treffen ook hen. Normaal gingen ze twee maal in de week op bezoek bij de ma van Francois. Nu is er enkel een raamvisite voorzien éénmaal per week. Het doet hun verdriet haar daar zo te zien zitten, achter dat raam. Mia kan er soms nachten niet van slapen. "Konden we maar iets meer doen."


Zo zie je dat ieder zijn eigen verhaal heeft in deze coronatijd. Het is belangrijk om niet te oordelen over elkaars verhaal. Iedereen moet zich aanpassen, flexibel zijn, en voor iedereen zal dit zich uiten op een andere manier.


Belangrijk is dat we in deze tijd ook wat tijd vrijmaken voor onszelf. Hiermee bedoel ik dat je ook even aandacht geeft aan je gedachten en/ of emoties. Probeer hier bewust mee om te gaan, wat heb jij nodig om even te ontspannen, te ontsnappen aan je gedachten en/ of emoties.


Het kan een wandeling zijn in het bos. Heb jij al gemerkt welke muziek de natuur brengt in deze tijd? De vogels kwetteren vrolijk door de bomen. Zet je eens ergens neer, op een bankje, een boomstam, een steen... En luister aandachtig naar de natuur. Wees je bewust van alles rondom je, en geniet ervan! Adem tijdens de wandeling eens diep in en uit, neem die gezonde buitenlucht in je op. Ga je wandelen met de kinderen?

- Maak een mannetje met dingen uit de natuur

- Vindt je stenen, hou ze dan even bij. Als je er voldoende hebt, maak dan een toren, zo hoog als je kan! Doe een wedstrijd om de hoogste toren.

- Heb jij al eens een natuursoepje gemaakt? Wat heb je nodig: een kuiltje in het zand, stukjes bladeren, takjes, bloempjes, water...

- Heb je al eens geprobeerd op een grassprietje te fluiten?


Wat ook erg ontspannend kan zijn is om te kleuren, schilderen, iedereen kan het! Gewoon doen! Dit kan natuurlijk ook leuk zijn samen met je kroost. -Kleuren voor volwassenen

-Handwriting -Schrijf eens een brief aan een vriend of vriendin

- Schrijf een brief naar jezelf, om je gedachten van je af te schrijven


Velen zijn gestart met bewegen. Dit kan gaan van lopen, fietsen, tot dansen op je favoriete muziek! Bewegen zorgt ervoor dat stress uit het lichaam verdwijnt, dus laat je helemaal gaan, zodat je lichaam en geest kunnen ontspannen.


Ook jij verdient soms wat aandacht, vergeet dat niet! En daarnaast, wees solidair van de medemens. Ieder heeft zijn eigen verhaal, en zeker in deze tijd, oordeel niet, en steun elkaar.


Goede moed!

Liefs,

Sofie


0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven